Donacions de participacions socials: quan es verifica el requisit de remuneració de funcions de direcció per aplicar la reducció del 95% en l’impost sobre successions i donacions?
En dues recents sentències, el Tribunal Suprem aclareix un aspecte crucial en l’aplicació de la reducció del 95% en l’impost sobre successions i donacions (ISD), que pot tenir un impacte significatiu en la planificació fiscal de donacions de participacions en societats mercantils.
Ens complau informar-lo d’un criteri important adoptat pel Tribunal Suprem que aclareix un aspecte crucial en l’aplicació de la reducció del 95% en l’impost sobre successions i donacions (ISD), prevista en l’article 20.6 de la Llei de l’ISD. Aquesta doctrina, establerta en dues sentències recents (13 de novembre i 31 d’octubre de 2024), pot tenir un impacte significatiu en la planificació fiscal de donacions de participacions en societats mercantils.
- Atenció. En relació amb la donació d’empresa familiar, no totes les autonomies, però sí que força, han incrementat el percentatge de reducció i suavitzat els requisits, en relació amb donacions de participacions en societats mercantils.
Cal recordar que l’article 20.6 de la Llei 29/1987 de l’ISD estableix que, per a gaudir d’aquesta reducció, és necessari que el donatari o un membre del seu grup familiar:
- Exerceixi funcions de direcció en l’empresa en la qual es donen les participacions.
- Percebi una remuneració superior al 50% dels seus rendiments del treball i activitats econòmiques.
El Tribunal Suprem ha resolt que aquest requisit s’ha de verificar exclusivament en el moment en què es formalitza la donació. Aquest criteri resol la controvèrsia entre els qui sostenien que s’havia de considerar el període anual complet o l’exercici anterior.
Antecedents i abast de la doctrina
El TS ja havia fixat un criteri similar per a les adquisicions per causa de mort en la seva sentència de 16 de desembre de 2013 (ECLI:ES:TS:2013:6122). Ara, amplia aquesta doctrina a les transmissions entre vius, reafirmant que la verificació del compliment s’ha de limitar al moment en què s’esdevingui l’impost, és a dir, l’instant de la donació.
En el cas analitzat, el TS va rebutjar considerar les remuneracions percebudes després de la donació, subratllant que:
- La condició s’ha de complir en el moment de la donació i fins a aquest instant.
- No s’admeten interpretacions que ampliïn el període de comprovació a l’exercici complet ni a l’anterior.
Implicacions per a empreses familiars
Aquest criteri proporciona claredat i seguretat jurídica per als qui planifiquen transmissions patrimonials en vida. Entre els beneficis destaquen:
- Certitud en l’aplicació del benefici fiscal.
- Major precisió en la planificació fiscal de les donacions.
- Reducció de potencials conflictes interpretatius amb l’Administració Tributària.
Importància de la normativa autonòmica
És important tenir en compte que algunes comunitats autònomes, com Catalunya, han desenvolupat normatives específiques que podrien diferir del criteri del TS. Per exemple, el Decret 414/2011 de Catalunya estableix que, per a les transmissions entre vius, es considerarà l’últim període impositiu complet. En aquests casos, prevaldrà la normativa autonòmica sobre la interpretació del TS.
Recomanacions
Per a optimitzar els beneficis fiscals en donacions de participacions d’empreses familiars, li suggerim:
- Revisar les circumstàncies concretes del seu cas: identifiqui si es troba sota normativa estatal o autonòmica.
- Assegurar el compliment de requisits: verifiqui que el donatari compleix amb les funcions de direcció i la remuneració exigida en el moment de la donació.
- Documentar adequadament: registri proves de funcions, poders i remuneracions.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.
Una salutació cordial,